Waarom stopte Adrie van Oorschot?

  • Eric

    Vandaag komt Bram weer aan. Maar voor de 30-plussers was de echte sint natuurlijk wijlen Adrie van Oorschot. Hij heeft die rol ruim 25 jaar lang gespeeld maar schijnt nogal bot aan de kant te zijn gezet. De introductie van Bram en het afscheid van Adrie is geruisloos gegaan. Er zijn geruchten dat Aart Staartjes hierin een dubieuze rol in heeft gespeeld. Wie weet er meer van?

  • Yuri

    Ik weet er niks van,,

    Maar wil er wel graag meer van weten!

  • bert van gelder

    Hoi Eric,

    Het fijne weet ik er ook niet van.Voorzover ik weet hebben de betrokken NOS-medewerkers er zich namelijk nooit publiekelijk in een of ander interview of krantenartikel over uit gelaten; behalve dan Van Oorschot zelf, want die vond het in december 2003, een paar maanden voor zijn dood en achttien jaar na zijn opvolging, nog steeds een schande dat híj niet meer de TV-Sinterklaas was.

    Je moet weten dat de TV-Intocht geproduceerd wordt door een team van NOS-medewerkers - in overleg met de gemeente die zij uitkiezen als intocht-plaats -, te weten * producer Jan Dijk plus * een regisseur plus * de presentator plus * de acteur die Sinterklaas speelt.

    Heel lang zijn die regisseur Roelof Kiers en de presentator Meneer Aart geweest. Na de intocht in Maastricht in 2001 hielden Aart en Roelof er mee op. Jan Dijk is still going strong, voorzover ik weet.

    Aart Staartjes was sinds het midden van de jaren zeventig de coördinator van de televisieprogramma's voor kinderen van de publieke omroep. In die hoedanigheid ‘ erfde ’ hij Van Oorschot als TV-Sinterklaas, want die vervulde die functie al sinds 1964. (Voor die tijd was hij volgens mij TV-goochelaar.)

    Waarschijnlijk vond het team Jan Dijk / Roelof Kiers / Aart Staartjes in 1985 dat Van Oorschot te ouderwets, niet kindvriendelijk genoeg of totaal door de tijd achterhaald was.

    Maar de verhalen over Van Oorschots broer Geert - de uitgever - kennend, zou het mij ook niet verbazen als álle Van Oorschots hele moeilijke mensen in de omgang en bovendien bijzonder op de penning waren. Misschien dat een van deze twee familietrekken ook tot wrevel heeft geleid. Je weet het is een lucratief schnabbelcircuit voor de TV-Klaas (en tegenwoordig ook voor zijn Wegwijspiet en diens dochter de Paardenpiet) en waar geld rolt, ontstaat onenigheid.

    Iedereen verheerlijkt zijn jeugdherinneringen, maar ik moet je bekennen dat ik bij het terugzien van ‘ Een huis in een schoen ’ (het enige programma met Van Oorschot dat ik later ooit nog heb teruggezien) toch vooral vond dat Sinterklaas zo'n klein onopvallend ‘ menneke ’ - zoals jullie in het Zuiden zeggen - was. Het enige waarin Van Oorschot duidelijk veel beter was dan Van der Vlugt was in paard-rijden. Qua voorkomen, aanwezigheid, postuur, dictie, timing kon hij volstrekt niet in de schaduw staan van Van der Vlugt. Maar ja, hij was TV-goochelaar en geen acteur die een jarenlange theateropleiding gevolgd heeft en gepokt en gemazeld is in TV-producties..

  • bert van gelder

    Nog een aanvulling op mijn vorige bericht:

    Eric,

    Als je het écht wilt weten, waarom schrijf je dan geen briefje aan Meneer Aart op Marken ? Ik ken hem als een buitengewoon gemakkelijk-benaderbaar mens, dus waarom zou je het niet rechtstreeks aan deze betrokkene vragen ?

  • Rick

    Quote:

    (en tegenwoordig ook voor zijn Wegwijspiet en diens dochter de Paardenpiet)

    Da's niet waar. Paardenpiet, voorheen Glenn, wordt gespeeld door Anne Rats. Twee van Wegwijs' zoons zitten wel een beetje in het wereldje. Joris achter de schermen, Tim speelt Pietje van Alles.

  • Eric

    Hoi Bert,

    Een plausibel verhaal, waarvoor dank. Het schijnt dat Adrie overigens behalve gochelaar, veel achter de schermen werkzaam was bij achtereenvolgens de KRO en de VARA als producer (of medewerker van de produktie) Slechts eenmaal per jaar trad hij op de voorgrond. Het klopt wat je zegt dat hij tot het eind van zijn leven verbitterd was over het feit dat zijn geliefde rol moest afgeven.

    Dit verbaasde mij, althans, dat hij de rol moest afgeven. Ik was in de veronderstelling dat hij het na 25 jaar welletjes vond. Ook niet meer de jongste enz.

    Vandaar de vraag.

    Ik ben het met je eens dat Bram het leuk doet (ik kijk nu door de ogen van mijn twee gelovige kinderen) maar meen toch wel dat de man t.o.v. Adrie overschat wordt. Je zult vanuit artistiek oogppunt ongetwijfeld een punt hebben maar als consument gaat mij een kwalificatie als : -niet in zijn schaduw kunnen staan- een tikje te ver. Naar mijn opvatting vervuld Bram de rol met verve doch is hij soms iets te clownesk als sint. (tja, bert, gelet op je plezierige bijdragen aan dit prikbord zou ik willen dat ik het een keer met je eens was, maar dat wil nog niet lukken)

    Vraagje: bedoel je met Meneer Aart op Marken, Aart Staartjes? En waarop heeft ‘'op marken’' betrekking.

    vriendelijke groet.

  • bert van gelder

    Morgen Eric,

    Aart Staartjes woont op het (voormalige) eiland Marken. Hier in de Noord-Hollandse regionale pers staan dan ook zeer regelmatig interviews met hem. Ook bij hém is de vraag of hij wel geheel uit eigen vrije wil weggegaan is bij de NOS. In interviews kort na 2001 liet hij het tegenovergestelde doorschemeren.

    Ik ben zelf een jaar of zes Piet, waarvan een jaar of drie groepsleider, bij de landelijke TV-intocht geweest en heb in die jaren Meneer Aart ook een aantal keren kort gesproken. Hij is heel open en ‘ laagdrempelig ’ (wat een rotwoord) en aan die gesprekjes bewaar ik dan ook een uiterst prettige herinnering.

    Over de achtergrond van de Van Oorschots zou je R.J. Peskens ‘ (een pseudoniem van Geert) boeken ’ Twee vorstinnen en een vorst ‘ en ’ Mijn tante Coleta ' kunnen lezen. De boeken hebben de roep behoorlijk autobiografisch te zijn.

    Op de website van het Sinterklaasjournaal hebben ze de Intocht van 1964 gezet met - volgens de toelichting op de site - Wim Quint en ‘ Tante ’ Hannie Lips; beiden echte KRO-coryfeeën. Als jij zegt dat Adrie van Oorschot o.a. bij de KRO gewerkt heeft, dan is hij ongetwijfeld door Wim Quint (de toenmalige coördinator van jeugdprogramma's van deze omroep) gevraagd om Sinterklaas te spelen.

    Dat wil dan ook zeggen dat de eerste TV-Intocht door de KRO is gemaakt en uitgezonden en dat pas later de NTS / NOS de fakkel heeft overgenomen.

  • Eric

    Oké Bert, helder.

    Op de site van het St.Nicolaas genootschap (SNG) zie je in het hoofdstuk ''eregalerij" een eerbetoon aan Adrie. Als je dan een paar maal doorlinkt zie je uiteindelijk een stukje uit een vakblad voor goochelaars.Hierdoor werd mij pas duidelijk dat hij de rol van Sint onvrijwillig moest opgeven.

    Op de site van het Sinterklaasjournaal staan inderdaad twee oude intochten. !964 en 1986. Opmerkelijk dat juist door deze twee jaartallen te kiezen de periode van Adrie buiten de aandacht blijft (Adrie begon meen ik in 1965 en deed zijn laatste intocht in 1985)

    Tikje onkies dunkt mij. Juist zijn overlijden in 2004 zou rechtvaardigen dat Adrie, als eerbetoon, extra aandacht kreeg. Hoe je ook over de man denkt, hij heeft toch als eerste gestalte gegeven aan het fenomeen TV-sint, en heeft hiermee aan verschillende generaties een jeugdherinneringerfgoed (scrabble 3 x woordwaarde) meegegeven.

  • bert van gelder

    Waar ‘ Roelof Kiers’ staat, lees ‘ Rudolf Spoor ’.

  • LAMBERT VAN HOEY

    adrie van oorschot hield als sinterklaas,ook echt van kinderen,de vraag is mij, of bram v de vlugt ook echt van kinderen houd.

    ik ben zelf al 33 jaar sint en ik hou echt van kinderen, sint zijn is een roeping.